RODZAJE MIODU


O rodzajach miodów słów kilka …

MIÓD RZEPAKOWY
niebiański smak

  • nektar z kwiatów rzepaku
  • stan płynny – barwa słomkowa, stan stały – barwa bardzo jasno-żółta lub biała
  • krystalizacja – bardzo szybka (do 2 tygodni), bardzo drobne kryształki (konsystencja smalcu)
  • smak – bardzo delikatny, zapach – kwiat rzepaku

Pomoże w leczeniu: niewydolności mięśnia sercowego, schorzeń układu krążenia i miażdżycy, przeziębienia i zapalenia górnych dróg oddechowych, ran i oparzeń (przyspiesza gojenie), niedoborów potasu


MIÓD LIPOWY
aktywność antybiotyczna

  • nektar z kwiatów lipy
  • stan płynny – barwa jasno-żółta po bursztynową, stan stały – barwa jasno-żółta po ciemno-żółtą
  • krystalizacja – wolna z wytworzeniem dużych kryształków
  • smak – pikantny, z domieszką goryczki, zapach – kwiat lipy

Pomoże w leczeniu: grypy (obniża gorączkę, działa napotnie i antyseptycznie), kaszlu, zapalenia zatok nosa, anginy, przeziębienia i zapalenia dróg oddechowych, zapalenia dróg moczowych, nerwic


MIÓD SPADZIOWY
bogactwo związków mineralnych

  • wydzielina z drzew produkowana przez mszyce
  • smak, zapach i barwa zależna od rodzaju spadzi (spadź z drzew iglastych posiada ciemno brązową barwę)
  • miody gęstsze w porównaniu z miodami nektarowymi
  • bogate w związki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo)

Pomoże w leczeniu: przeziębienia (działa antyseptycznie i bakteriobójczo), schorzeń przewodu pokarmowego, zapalenia dróg oddechowych i moczowych, nerwic


MIÓD AKACJOWY
bogactwo fruktozy

  • nektar z robinii akacjowej
  • stan płynny – barwa jasno-żółta
  • krystalizacja – powolna ze względu na dużą zawartość fruktozy
  • zalecany dla diabetyków

Pomoże w leczeniu:zaburzeń przewodu pokarmowego (np. wrzody żołądka), schorzeń przewodu moczowego, przeziębienia



MIÓD MNISZKOWY
dobrodziejstwo powszechnego mlecza

  • nektar z kwiatów mniszka lekarskiego – mlecza
  • stan płynny – barwa jasno-żółta
  • krystalizacja – szybka i nierównomierna

Pomoże w leczeniu: przeciążenia fizycznego i psychicznego organizmu, schorzeń reumatycznych, stanów zapalnych przewodu pokarmowego

MIÓD WRZOSOWY
dla koneserów

  • nektar z kwiatów wrzosu
  • stan płynny – barwa brunatno-czerwona
  • krystalizacja – konsystencja ciemno-pomarańczowej galaretki
  • smak – mało słodki, zapach – wrzosowy

Pomoże w leczeniu: stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, schorzeń dróg moczowych i nerek, stanów zapalnych żołądka i jelit


MIÓD FACELIOWY
dziedzictwo królowej 

  • nektar z kwiatów faceli
  • stan płynny – barwa jasno-żółta
  • krystalizacja – szybka, barwa jasnokremowa z odcieniem zieleni
  • smak – delikatny, lekko kwaśny

Pomoże w leczeniu: przeziębienia, nieżytu żołądka


MIÓD GRYCZANY
idealny na miód pitny

  • nektar z białych kwiatów gryki
  • stan płynny – barwa ciemno-herbaciana, brunatna
  • krystalizacja – szybka i nierównomierna
  • smak – ostry, pikantny, zapach – charakterystyczny i bardzo intensywnie gryczany

Pomoże w leczeniu: miażdżycy i chroby wieńcowej (bogate źródło rutyny), powstałych ran i złamanych kości, niedokrwistości z niedoboru żelaza, zapaleniu nerek


MIÓD WIELOKWIATOWY
miód tysiąca kwiatów

  • zwany inaczej wiosennym
  • nektar z wielu roślin miododajnych pól, sadów i lasów kwitnących w tym samym czasie wiosną
  • stan płynny – barwa jasno-żółta
  • smak i zapach bardzo delikatne

Pomoże w leczeniu : przeziębienia i grypy, stanów alergicznych dróg oddechowych, wyczerpania fizycznego i psychicznego