O rodzajach miodów słów kilka …
Odmian miodów jest bardzo dużo. Tutaj zamieszczamy informacje o miodach, które są dostępne w naszej pasiece.
MIÓD RZEPAKOWY
niebiański smak
- nektar z kwiatów rzepaku
- stan płynny – barwa słomkowa, stan stały – barwa bardzo jasno-żółta lub biała
- krystalizacja – bardzo szybka (do 2 tygodni), bardzo drobne kryształki (konsystencja smalcu)
- smak – bardzo delikatny, zapach – kwiat rzepaku
Pomoże w leczeniu: niewydolności mięśnia sercowego, schorzeń układu krążenia i miażdżycy, przeziębienia i zapalenia górnych dróg oddechowych, ran i oparzeń (przyspiesza gojenie), niedoborów potasu
MIÓD LIPOWY
aktywność antybiotyczna
- nektar z kwiatów lipy
- stan płynny – barwa jasno-żółta po bursztynową, stan stały – barwa jasno-żółta po ciemno-żółtą
- krystalizacja – wolna z wytworzeniem dużych kryształków
- smak – pikantny, z domieszką goryczki, zapach – kwiat lipy
Pomoże w leczeniu: grypy (obniża gorączkę, działa napotnie i antyseptycznie), kaszlu, zapalenia zatok nosa, anginy, przeziębienia i zapalenia dróg oddechowych, zapalenia dróg moczowych, nerwic
MIÓD SPADZIOWY
bogactwo związków mineralnych
- wydzielina z drzew produkowana przez mszyce
- smak, zapach i barwa zależna od rodzaju spadzi (spadź z drzew iglastych posiada ciemno brązową barwę)
- miody gęstsze w porównaniu z miodami nektarowymi
- bogate w związki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo)
Pomoże w leczeniu: przeziębienia (działa antyseptycznie i bakteriobójczo), schorzeń przewodu pokarmowego, zapalenia dróg oddechowych i moczowych, nerwic
MIÓD WIELOKWIATOWY
miód tysiąca kwiatów
- zwany inaczej wiosennym
- nektar z wielu roślin miododajnych pól, sadów i lasów kwitnących w tym samym czasie wiosną
- stan płynny – barwa jasno-żółta
- smak i zapach bardzo delikatne
Pomoże w leczeniu : przeziębienia i grypy, stanów alergicznych dróg oddechowych, wyczerpania fizycznego i psychicznego