O rodzajach miodów słów kilka …
MIÓD RZEPAKOWY
niebiański smak
- nektar z kwiatów rzepaku
- stan płynny – barwa słomkowa, stan stały – barwa bardzo jasno-żółta lub biała
- krystalizacja – bardzo szybka (do 2 tygodni), bardzo drobne kryształki (konsystencja smalcu)
- smak – bardzo delikatny, zapach – kwiat rzepaku
Pomoże w leczeniu: niewydolności mięśnia sercowego, schorzeń układu krążenia i miażdżycy, przeziębienia i zapalenia górnych dróg oddechowych, ran i oparzeń (przyspiesza gojenie), niedoborów potasu
MIÓD LIPOWY
aktywność antybiotyczna
- nektar z kwiatów lipy
- stan płynny – barwa jasno-żółta po bursztynową, stan stały – barwa jasno-żółta po ciemno-żółtą
- krystalizacja – wolna z wytworzeniem dużych kryształków
- smak – pikantny, z domieszką goryczki, zapach – kwiat lipy
Pomoże w leczeniu: grypy (obniża gorączkę, działa napotnie i antyseptycznie), kaszlu, zapalenia zatok nosa, anginy, przeziębienia i zapalenia dróg oddechowych, zapalenia dróg moczowych, nerwic
MIÓD SPADZIOWY
bogactwo związków mineralnych
- wydzielina z drzew produkowana przez mszyce
- smak, zapach i barwa zależna od rodzaju spadzi (spadź z drzew iglastych posiada ciemno brązową barwę)
- miody gęstsze w porównaniu z miodami nektarowymi
- bogate w związki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo)
Pomoże w leczeniu: przeziębienia (działa antyseptycznie i bakteriobójczo), schorzeń przewodu pokarmowego, zapalenia dróg oddechowych i moczowych, nerwic
MIÓD AKACJOWY
bogactwo fruktozy
- nektar z robinii akacjowej
- stan płynny – barwa jasno-żółta
- krystalizacja – powolna ze względu na dużą zawartość fruktozy
- zalecany dla diabetyków
Pomoże w leczeniu:zaburzeń przewodu pokarmowego (np. wrzody żołądka), schorzeń przewodu moczowego, przeziębienia
MIÓD MNISZKOWY
dobrodziejstwo powszechnego mlecza
- nektar z kwiatów mniszka lekarskiego – mlecza
- stan płynny – barwa jasno-żółta
- krystalizacja – szybka i nierównomierna
Pomoże w leczeniu: przeciążenia fizycznego i psychicznego organizmu, schorzeń reumatycznych, stanów zapalnych przewodu pokarmowego
MIÓD WRZOSOWY
dla koneserów
- nektar z kwiatów wrzosu
- stan płynny – barwa brunatno-czerwona
- krystalizacja – konsystencja ciemno-pomarańczowej galaretki
- smak – mało słodki, zapach – wrzosowy
Pomoże w leczeniu: stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, schorzeń dróg moczowych i nerek, stanów zapalnych żołądka i jelit
MIÓD FACELIOWY
dziedzictwo królowej
- nektar z kwiatów faceli
- stan płynny – barwa jasno-żółta
- krystalizacja – szybka, barwa jasnokremowa z odcieniem zieleni
- smak – delikatny, lekko kwaśny
Pomoże w leczeniu: przeziębienia, nieżytu żołądka
MIÓD GRYCZANY
idealny na miód pitny
- nektar z białych kwiatów gryki
- stan płynny – barwa ciemno-herbaciana, brunatna
- krystalizacja – szybka i nierównomierna
- smak – ostry, pikantny, zapach – charakterystyczny i bardzo intensywnie gryczany
Pomoże w leczeniu: miażdżycy i chroby wieńcowej (bogate źródło rutyny), powstałych ran i złamanych kości, niedokrwistości z niedoboru żelaza, zapaleniu nerek
MIÓD WIELOKWIATOWY
miód tysiąca kwiatów
- zwany inaczej wiosennym
- nektar z wielu roślin miododajnych pól, sadów i lasów kwitnących w tym samym czasie wiosną
- stan płynny – barwa jasno-żółta
- smak i zapach bardzo delikatne
Pomoże w leczeniu : przeziębienia i grypy, stanów alergicznych dróg oddechowych, wyczerpania fizycznego i psychicznego