MIÓD-RODZAJE

O rodzajach miodów słów kilka …

field-of-rapeseeds-1382772_1920

MIÓD RZEPAKOWY – niebiański smak
  • nektar z kwiatów rzepaku
  • stan płynny – barwa słomkowa
  • stan stały – barwa bardzo jasno-żółta lub biała
  • krystalizacja – bardzo szybka (do 2 tygodni),
    bardzo drobne kryształki (konsystencja smalcu)
  • smak – bardzo delikatny, zapach – kwiat rzepaku

pomoże w leczeniu …

  1. niewydolności mięśnia sercowego
  2. schorzeń układu krążenia i miażdżycy
  3. przeziębienia i zapalenia górnych dróg oddechowych
  4. ran i oparzeń (przyspiesza gojenie)
  5. niedoborów potasu

MIÓD LIPOWY – aktywność antybiotyczna
  • nektar z kwiatów lipy
  • stan płynny – barwa jasno-żółta po bursztynową
  • stan stały – barwa jasno-żółta po ciemno-żółtą
  • krystalizacja – wolna z wytworzeniem dużych kryształków
  • smak – pikantny, z domieszką goryczki, zapach – kwiat lipy

pomoże w leczeniu …

  1. grypy (obniża gorączkę, działa napotnie i antyseptycznie)
  2. kaszlu, zapalenia zatok nosa, anginy
  3. przeziębienia i zapalenia dróg oddechowych
  4. zapalenia dróg moczowych
  5. nerwic

larch-861326_1920

MIÓD SPADZIOWY – bogactwo związków mineralnych
  • wydzielina z drzew produkowana przez mszyce
  • smak, zapach i barwa zależna od rodzaju spadzi (spadź z drzew iglastych posiada ciemno brązową barwę)
  • miody gęstsze w porównaniu z miodami nektarowymi
  • bogate w związki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo)

pomoże w leczeniu …

  1. przeziębienia (działa antyseptycznie i bakteriobójczo)
  2. schorzeń przewodu pokarmowego
  3. zapalenia dróg oddechowych i moczowych
  4. nerwic

MIÓD AKACJOWY – bogactwo fruktozy
  • nektar z robinii akacjowej
  • stan płynny – barwa jasno-żółta
  • krystalizacja – powolna ze względu na dużą zawartość fruktozy
  • zalecany dla diabetyków

pomoże w leczeniu …

  1. zaburzeń przewodu pokarmowego (np. wrzody żołądka)
  2. schorzeń przewodu moczowego
  3. przeziębienia

MIÓD MNISZKOWY – dobrodziejstwo powszechnego mlecza
  • nektar z kwiatów mniszka lekarskiego – mlecza
  • stan płynny – barwa jasno-żółta
  • krystalizacja – szybka i nierównomierna

pomoże w leczeniu …

  1. przeciążenia fizycznego i psychicznego organizmu
  2. schorzeń reumatycznych
  3. stanów zapalnych przewodu pokarmowego

MIÓD WRZOSOWY – dla koneserów
  • nektarz kwiatów wrzosu
  • stan płynny – barwa brunatno-czerwona
  • krystalizacja – konsystencja ciemno-pomarańczowej galaretki
  • smak – mało słodki, zapach – wrzosowy

pomoże w leczeniu …

  1. stanów zapalnych jamy ustnej i gardła
  2. schorzeń dróg moczowych i nerek
  3. stanów zapalnych żołądka i jelit

MIÓD FACELIOWY – dziedzictwo królowej 
  • nektar z kwiatów faceli
  • stan płynny – barwa jasno-żółta
  • krystalizacja – szybka, barwa jasnokremowa z odcieniem zieleni
  • smak – delikatny, lekko kwaśny

pomoże w leczeniu …

  1. przeziębieniu
  2. nieżytu żołądka

MIÓD GRYCZANY – idealny na miód pitny
  • nektar z białych kwiatów gryki
  • stan płynny – barwa ciemno-herbaciana, brunatna
  • krystalizacja – szybka i nierównomierna
  • smak – ostry, pikantny, zapach – charakterystyczny i bardzo intensywnie gryczany

pomoże w leczeniu …

  1. miażdżycy i chroby wieńcowej (bogate źródło rutyny)
  2. powstałych ran i złamanych kości
  3. niedokrwistości z niedoboru żelaza
  4. zapaleniu nerek

MIÓD WIELOKWIATOWY – miód tysiąca kwiatów
  • zwany inaczej wiosennym
  • nektar z wielu roślin miododajnych pól, sadów i lasów kwitnących w tym samym czasie wiosną
  • stan płynny – barwa jasno-żółta
  • smak i zapach bardzo delikatne

pomoże w leczeniu …

  1. przeziębienia i grypy
  2. stanów alergicznych dróg oddechowych
  3. wyczerpania fizycznego i psychicznego