RODZAJE MIODU


O rodzajach miodów słów kilka …

Odmian miodów jest bardzo dużo. Tutaj zamieszczamy informacje o miodach, które są dostępne w naszej pasiece.

MIÓD RZEPAKOWY
niebiański smak

  • nektar z kwiatów rzepaku
  • stan płynny – barwa słomkowa, stan stały – barwa bardzo jasno-żółta lub biała
  • krystalizacja – bardzo szybka (do 2 tygodni), bardzo drobne kryształki (konsystencja smalcu)
  • smak – bardzo delikatny, zapach – kwiat rzepaku

Pomoże w leczeniu: niewydolności mięśnia sercowego, schorzeń układu krążenia i miażdżycy, przeziębienia i zapalenia górnych dróg oddechowych, ran i oparzeń (przyspiesza gojenie), niedoborów potasu


MIÓD LIPOWY
aktywność antybiotyczna

  • nektar z kwiatów lipy
  • stan płynny – barwa jasno-żółta po bursztynową, stan stały – barwa jasno-żółta po ciemno-żółtą
  • krystalizacja – wolna z wytworzeniem dużych kryształków
  • smak – pikantny, z domieszką goryczki, zapach – kwiat lipy

Pomoże w leczeniu: grypy (obniża gorączkę, działa napotnie i antyseptycznie), kaszlu, zapalenia zatok nosa, anginy, przeziębienia i zapalenia dróg oddechowych, zapalenia dróg moczowych, nerwic


MIÓD SPADZIOWY
bogactwo związków mineralnych

  • wydzielina z drzew produkowana przez mszyce
  • smak, zapach i barwa zależna od rodzaju spadzi (spadź z drzew iglastych posiada ciemno brązową barwę)
  • miody gęstsze w porównaniu z miodami nektarowymi
  • bogate w związki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo)

Pomoże w leczeniu: przeziębienia (działa antyseptycznie i bakteriobójczo), schorzeń przewodu pokarmowego, zapalenia dróg oddechowych i moczowych, nerwic


MIÓD WIELOKWIATOWY
miód tysiąca kwiatów

  • zwany inaczej wiosennym
  • nektar z wielu roślin miododajnych pól, sadów i lasów kwitnących w tym samym czasie wiosną
  • stan płynny – barwa jasno-żółta
  • smak i zapach bardzo delikatne

Pomoże w leczeniu : przeziębienia i grypy, stanów alergicznych dróg oddechowych, wyczerpania fizycznego i psychicznego