wszystko co trzeba wiedzieć o miodach …
1. Jak długo można przechowywać miód?
miód przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku
w temperaturze 6-10 °C z dala od promieniowania słonecznego przez okres do 3 lat
2. Jak długo miód jest płynny?
wszystkie miody krystalizują – to ich naturalna cech, czas ich krystalizacji zależy od ich rodzaju (miód rzepakowy krystalizuje już
po tygodniu od zbioru natomiast miód akacjowy krystalizuje dopiero po roku przechowywania)
3. W jakiej temperaturze miód traci właściwości lecznicze?
temperatura powyżej 40°C niszczy enzymy i witaminy –
jeżeli chcesz posłodzić herbatę miodem poczekaj aż ostygnie
4. Co to jest miód kremowany?
w celu zapobiegania tworzeniu się dużych kryształów
w strukturze miodu świeżo pozyskany miód poddaje się procesowi regularnego mieszania mechanicznego, które zapewnia powstawanie drobnych kryształków, a to sprawia, że miód ma smarowną i kremową konsystencję (stan taki utrzymuje się przez okres roku)
5. Czy nasza pasieka jest legalna?
legalna gospodarstwo pasieczne powinno być pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii – „Pszczółkowy Domek” jest pod nadzorem lekarz weterynarii w Ostródzie – numer zgłoszenia 225; numer identyfikacyjny pozwolenia na sprzedaż bezpośrednią miodu 281556100
6. Dlaczego miód w supermarkecie jest tańszy?
niska cena miodów jest związana z powszechną praktyką mieszania miodów polskich z miodami spoza Unii Europejskiej – miody te pochodzą głównie z Chin (chińskie miody mogą zawierać dodatki antybiotyków i pestycydów, które w polskich miodach są niedozwolone)
7. Najczęstsze oszustwa związane ze sprzedażą miodu?
- przegrzewanie miodu w celu zachowania jego płynnej konsystencji,
- barwienie miodów (np. miód malinowy),
- stosowanie dodatków syropów z cukiernictwa,
- pozyskiwanie niedojrzałego miodu (grozi to jego fermentacją)
8. Jakie produkty oprócz miodu można pozyskać od pszczół?
miód sekcyjny, propolis, pyłek i pierzgę
9. Co to jest pyłek pszczeli?
to mieszanka pyłku kwiatowego, nektaru i śliny – pszczoła niesie go na odnóżach do ula; później ubija go głową w komórce plastra
10. Co to jest pierzga?
to ubity w plastrze i zalany miodem pyłek pszczeli po fermentacji mlekowej (analogicznie do kiszonej kapusty)
11. Jakie właściwości ma pierzga i pyłek?
odżywcze, odtruwające, antydepresyjne, antyalergiczne, antybiotyczne, przeciwzapalne i wiele wiele więcej dobroci 🙂
12. Kto mieszka w ulu?
pszczoła matka, pszczoły robotnice i największe lenie trutnie
13. Ile waży pszczoła?
pszczoła robotnica ~100 mg, pszczoła matka ~200 mg, truteń ~240 mg
14. Ile dźwiga pszczoła podczas 2 km lotu?
10-30 mg pyłku na odnóżach, 15-40 mg nektaru w wolu
15. Jaką ilość miodu produkuje pszczoła przez całe swoje życie?
Przez 4-5 tygodni swojego życia 1 pszczoła produkuje 1 łyżeczkę miodu
16. Ile lat życia pozostanie ludziom gdy zginie ostatnia pszczoła?
wg A. Einstein – 4 lata
Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie –
napisz do nas
(patrz zakładka „KONTAKT”)