PYTANIE-ODPOWIEDŹ

wszystko co trzeba wiedzieć o miodach …

1. Jak długo można przechowywać miód?

miód przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku
w temperaturze 6-10 °C z dala od promieniowania słonecznego przez okres do 3 lat

2. Jak długo miód jest płynny?

wszystkie miody krystalizują  – to ich naturalna cech, czas ich krystalizacji zależy od ich rodzaju (miód rzepakowy krystalizuje już
po tygodniu od zbioru natomiast miód akacjowy krystalizuje dopiero po roku przechowywania)

3. W jakiej temperaturze miód traci właściwości lecznicze?

temperatura powyżej 40°C niszczy enzymy i witaminy  –
jeżeli chcesz posłodzić herbatę miodem poczekaj aż ostygnie

4. Co to jest miód kremowany?

w celu zapobiegania tworzeniu się dużych kryształów
w strukturze miodu świeżo pozyskany miód poddaje się procesowi regularnego mieszania mechanicznego, które zapewnia powstawanie drobnych kryształków, a to sprawia, że miód ma smarowną i kremową konsystencję (stan taki utrzymuje się przez okres roku)

5. Czy nasza pasieka jest legalna?

legalna gospodarstwo pasieczne powinno być pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii – „Pszczółkowy Domek” jest pod nadzorem lekarz weterynarii w Ostródzie – numer zgłoszenia 225; numer identyfikacyjny pozwolenia na sprzedaż bezpośrednią miodu 281556100

6. Dlaczego miód w supermarkecie jest tańszy?

niska cena miodów jest związana z powszechną praktyką mieszania miodów polskich z miodami spoza Unii Europejskiej – miody te pochodzą głównie z Chin (chińskie miody mogą zawierać dodatki antybiotyków i pestycydów, które w polskich miodach są niedozwolone)

7. Najczęstsze oszustwa związane ze sprzedażą miodu?

  • przegrzewanie miodu w celu zachowania jego płynnej konsystencji,
  • barwienie miodów (np. miód malinowy),
  • stosowanie dodatków syropów z cukiernictwa,
  • pozyskiwanie niedojrzałego miodu (grozi to jego fermentacją)

8. Jakie produkty oprócz miodu można pozyskać od pszczół?

miód sekcyjny, propolis, pyłek i pierzgę

9. Co to jest pyłek pszczeli?

to mieszanka pyłku kwiatowego, nektaru i śliny – pszczoła niesie go na odnóżach do ula; później ubija go głową w komórce plastra

10. Co to jest pierzga?

to ubity w plastrze i zalany miodem pyłek pszczeli po fermentacji mlekowej (analogicznie do kiszonej kapusty)

11. Jakie właściwości ma pierzga i pyłek?

odżywcze, odtruwające, antydepresyjne, antyalergiczne, antybiotyczne, przeciwzapalne i wiele wiele więcej dobroci 🙂

12. Kto mieszka w ulu?

pszczoła matka, pszczoły robotnice i największe lenie trutnie

13. Ile waży pszczoła?

pszczoła robotnica ~100 mg, pszczoła matka ~200 mg, truteń ~240 mg

14. Ile dźwiga pszczoła podczas 2 km lotu?

10-30 mg pyłku na odnóżach, 15-40 mg nektaru w wolu

15. Jaką ilość miodu produkuje pszczoła przez całe swoje życie?

Przez 4-5 tygodni swojego życia 1 pszczoła produkuje 1 łyżeczkę miodu

16. Ile lat życia pozostanie ludziom gdy zginie ostatnia pszczoła?

wg A. Einstein – 4 lata

Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie –
napisz do nas
(patrz zakładka „KONTAKT”)