PYTANIE-ODPOWIEDŹ

wszystko co trzeba wiedzieć o miodach …

1. Jak długo można przechowywać miód?

miód przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku
w temperaturze 6-10 °C z dala od promieniowania słonecznego przez okres do 3 lat

2. Jak długo miód jest płynny?

wszystkie miody krystalizują  – to ich naturalna cech, czas ich krystalizacji zależy od ich rodzaju (miód rzepakowy krystalizuje już
po tygodniu od zbioru natomiast miód akacjowy krystalizuje dopiero po roku przechowywania)

3. W jakiej temperaturze miód traci właściwości lecznicze?

temperatura powyżej 40°C niszczy enzymy i witaminy  –
jeżeli chcesz posłodzić herbatę miodem poczekaj aż ostygnie

4. Co to jest miód kremowany?

w celu zapobiegania tworzeniu się dużych kryształów
w strukturze miodu świeżo pozyskany miód poddaje się procesowi regularnego mieszania mechanicznego, które zapewnia powstawanie drobnych kryształków, a to sprawia, że miód ma smarowną i kremową konsystencję (stan taki utrzymuje się przez okres roku)

5. Czy nasza pasieka jest legalna?

legalna gospodarstwo pasieczne powinno być pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii – „Pszczółkowy Domek” jest pod nadzorem lekarz weterynarii w Ostródzie – numer zgłoszenia 225

6. Dlaczego miód w supermarkecie jest tańszy?

niska cena miodów jest związana z powszechną praktyką mieszania miodów polskich z miodami spoza Unii Europejskiej – miody te pochodzą głównie z Chin (chińskie miody mogą zawierać dodatki antybiotyków i pestycydów, które w polskich miodach są niedozwolone)

7. Najczęstsze oszustwa związane ze sprzedażą miodu?

  • przegrzewanie miodu w celu zachowania jego płynnej konsystencji,
  • barwienie miodów (np. miód malinowy),
  • stosowanie dodatków syropów z cukiernictwa,
  • pozyskiwanie niedojrzałego miodu (grozi to jego fermentacją)

Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie –
napisz do nas
(patrz zakładka „KONTAKT”)