PYTANIA-ODPOWIEDZI

wszystko co trzeba wiedzieć o miodach …

  1.  Jak długo przechowywać miód?

    miód przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku
    w temperaturze 6-10 °C z dala od promieniowania słonecznego przez okres do 3 lat

  2. Jak długo miód jest płynny?

    wszystkie miody krystalizują  – to ich naturalna cech, czas ich krystalizacji zależy od ich rodzaju (miód rzepakowy krystalizuje już
    po tygodniu od zbioru natomiast miód akacjowy krystalizuje dopiero po roku przechowywania)

  3. W jakiej temperaturze miód traci właściwości lecznicze?

    temperatura powyżej 40°C niszczy enzymy i witaminy  –
    jeżeli chcesz posłodzić herbatę miodem poczekaj aż ostygnie

  4. Co to jest miód kremowany?

    w celu zapobiegania tworzeniu się dużych kryształów
    w strukturze miodu świeżo pozyskany miód poddaje się procesowi regularnego mieszania mechanicznego, które zapewnia powstawanie drobnych kryształków, a to sprawia, że miód ma smarowną i kremową konsystencję (stan taki utrzymuje się przez okres roku)

  5. Czy pasieka jest legalna?

    legalna gospodarstwo pasieczne powinno być pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii – Pszczółkowy Domek jest pod nadzorem lekarz weterynarii w Ostródzie – numer zgłoszenia 225

  6. Czy każdy może sprzedawać miód?

    pszczelarz, którego pasieka jest pod nadzorem lekarza weterynarii może sprzedawać miód do punktu skupu; sprzedaż detaliczna miodu jest możliwa tylko po uzyskaniu pozwolenia na sprzedaż bezpośrednią miodu (gwarancja pozyskiwania
    i konfekcjonowania miodu w higienicznych warunkach)

  7. Dlaczego miód w supermarkecie jest tańszy?

    niska cena miodów jest związana z powszechną praktyką mieszania miodów polskich z miodami spoza Unii Europejskiej – miody te pochodzą głównie z Chin (chińskie miody mogą zawierać dodatki antybiotyków i pestycydów, które w polskich miodach są niedozwolone)

  8. Najczęstsze oszustwa związane ze sprzedażą miodu?

    przegrzewanie miodu w celu zachowania jego płynnej konsystencji, barwienie miodów (np. miód malinowy), stosowanie dodatków syropów z cukiernictwa, pozyskiwanie niedojrzałego miodu (grozi to jego fermentacją)

Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie –
napisz do nas (patrz zakładka KONTAKT)